29.03.2017 12:58
BORȘ DE CARTOFI CU SFECLĂ ROȘIE
INGREDINENTE:
5-6 cartofi
1 sfeclă roșie, micuță
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 ceapă
un praf de sare / 1 linguriță de sos de soia
condimente: piper, cimbru
1 lingură cu ulei de măsline
1 litru de borș
pătrunjel verde, leuștean verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță și se spală și se taie cuburi mici sfecla roșie;
se curăță, se spală și se taie în bucățele cartofii, ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel;
se pune o cană de apă într-o oală și se adaugă ceapa și uleiul;
se fierb la foc mic până scade apa;
se adaugă sfecla roșie, morcovii, pătrunjelul și puțină apă fierbinte (cam 500 ml. apă);
se lasă să fiarbă cam 30 minute și apoi se adaugă cartofii;
se adaugă condimentele: cimbru, chimen, piper și sarea;
se adaugă borșul fierbinte și apă fierbinte dacă este prea groasă ciorba;
se servește în boluri cu pătrunjel verde și leuștean tocate mărunt deasupra.
POFTĂ BUNĂ!!
28.03.2017 10:27
RULADĂ
DE PRIMĂVARĂ CU SOIA ȘI VERDEȚURI
INGREDINENTE:
o pungă cu soia granule;
2-3 foi de dafin, cimbru, boabe de piper, 1 linguriță sos de soia pentru apa în care va fierbe soia;
1 legătură de ceapă verde;
1 legătură de usturoi verde;
1/2 legătură de pătrunjel verde;
1/2 legătură de mărar verde;
1/2 legătură de coriandru verde;
10-12 măsline nesărate fără sâmburi;
3-4 linguri cu tapioca,
300 ml. apă;
un praf de sare;
piper.
MOD
DE PREPARARE:
se fierbe soia în apă cu 2-3 foi de dafin, cimbru, boabe de piper, 1 linguriță sos de soia;
se scurge soia și se lasă la scurs;
se curăță și se spală ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjelul, mărarul și coriandrul;
se taie rondele ceapa verde și usturoiul verde, apoi se pun într-un vas;
se taie mărunt pătrunjelul, mărarul și coriandrul apoi se pun în vas;
se taie rondele măsline;
se adaugă în vas sarea, măslinele și piperul și se amestecă bine;
se desface tapioca în apa rece apoi se pune la fiert amestecând continuu;
se lasă să fiarbă încet, amestecând continuu până se îngroașă (se probează încercându-se zeama; dacă se lipesc două degete făcute pensă atunci se poate lua de pe foc);
se adaugă amestecul de tapioca în vas șise amestecă bine;
se pune amestecul pe folie, se presează bine și se rulează;
se dă la rece minim 12 ore;
apoi se taie felii și se servește rece.
POFTĂ BUNĂ!!
26.03.2017 12:37
CREMĂ DE CURMALE LA PAHAR
INGREDINENTE:
200 g. caju
200 g. curmale
2 linguri cu ulei de cocos
miere
vanile
un praf de sare
opțional, 2 lingurițe cu praf de inka
MOD DE PREPARARE:
se hidratează curmalele și alunele caju în apă fierbinte, timp de 12 ore;
se adaugă uleiul de cocos, mierea, vanilia, praful de sare și inka;
se amestecă bine la blender;
se pune în pahare.
POFTĂ BUNĂ!!
24.03.2017 13:55
SALATĂ DE SFECLĂ CU NĂUT ȘI ALUNE
INGREDINENTE:
1 kg. sfeclă roșie
100 g. năut fiert
1 mână de alune
DRESSING
1 lingură oțet de mere
2 linguri ulei de măsline
1 linguriță cu miere
un praf de sare
piper
MOD DE PREPARARE:
se curăță și se spală sfecla;
se pune într-o tavă și se dă la cuptor cam 60 minute;
se taie sfecla coaptă în cubulețe;
se amestecă sfecla, năutul fiert într-un bol încăpător;
se prepară DRESINGUL: se stoarce o portocală; se amestecă zeamă de portocală, cu uleiul, oțetul, sarea, piperul într-un borcan cu capac;
se varsă dressingul în bol peste celelalte ingrediente și se amestecă;
se dă la frigider 1-2 ore înainte de servire;
chiar înainte de servire se pun alunele;
se amestecă bine toate.
POFTĂ BUNĂ!!
22.03.2017 13:53
SUPĂ CREMĂ DE URZICI
INGREDINENTE:
2 cartofi
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunje
1 țelină micuță
2 cepe
cca. 500 g. urzici
un praf de sare / 1 linguriță de sos de soia
1 lingură cu ulei de măsline
condimente: piper
semințe de cânepă
pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță, se spală și se taie în bucăți mari cartofii, morcovii, țelina și pătrunjelul
se curăță și se spală bine urzicile;
se pune apă fierbinte (cam. 2 l. apă) în oală;
se separat de pune o oală cu apă la fiert;
când apa fierbe se pun urzicile și se lasă să dea în câteva clocote;
se scurg apoi și se lasă la răcit;
după ce au fiert legumele, se pun la răcit;
se pun toate legumele și urzicile în blender și se mărunțesc bine;
se pune crema rezultată într-o oală;
se adaugă sare, piper și uleiul de măsline;
se dă în fiert și se adaugă apă fierbinte dacă supa este prea groasă;
se servește supa în boluri cu semințele deasupra cu pătrunjel verde tocat mărunt și crutoane din pâine neagră.
POFTĂ BUNĂ!!
21.03.2017 09:36
CREMĂ DE DOVLECEI
INGREDINENTE:
2 dovlecei
1-2 linguri cu ulei de măsline
un praf de sare
1 lingură cu fulgi de drojdie
4-5 măsline nesărate, fără sâmburi, pentru ornat;
condimente: piper, mărar verde sau/și pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță și se spală dovleceii;
se taie bucăți mari dovleceii și se pun la fiert în apă cu sare;
după ce au fiert dovleceii, se scurge apa;
se zdrobesc bine dovleceii cu furculița;
se amestecă dovleceii cu uleiul și fulgii de drojdie;
se toacă mărunt mărarul verde sau/și pătrunjelul verde
se amestecă bine pasta de dovlecei cu
piperul și mărarul verde sau/și pătrunjelul verde;
se servesc pe pâine prăjită sau bucăți de baghetă de secară sau biscuiți sărați ornându-se cu măsline.
POFTĂ BUNĂ!!
03.03.2017 11:43
SALATĂ DE SFECLĂ CU BOBIȚE DE RODIE
INGREDINENTE:
2-3 sfecle micuțe
un pumn cu nuci
2-3 căței de usturoi
un pumn cu bobițe de rodie
DRESSING
1-2 linguri ulei de măsline
1 lingură cu oțet de mere
1 linguriță miere
condimente: piper
MOD DE PREPARARE:
se spală bine și se pun la copt sfeclele;
se curăță și se rade sfecla;
se curăță usturoiul;
se zdrobește usturoiul;
se taie nucile;
se amestecă într-un bol: sfecla, nucile și usturoiul;
se prepară dressingul: într-un borcan se amestecă oțetul de mere cu uleiul, mierea și piperul, mustul. Se agită energic borcanul.
se pune dressingul peste salată și se amestecă bine.
se poate servi cu un sos, cu brânză tofu și pâine prăjită.
POFTĂ BUNĂ!!
27.02.2017 13:21
FRESH DE RODII
INGREDINENTE:
200-250 ml. suc de rodie
1-2 lingurițe zeamă de lime
4-5 frunze de mentă
2 lingurițe cu miere
MOD DE PREPARARE:
se prepară sucul de rodii și cel de lime;
se amestecă sucul de rodii și cel de lime cu mierea;
se pun deasupra frunzele de mentă.
POFTĂ BUNĂ!!
25.01.2017 09:47
ROȘII UMPLUTE CU PASTĂ DE AVOCADO
INGREDINENTE:
1 avocado bine copt
1-2 fire de ceapă verde
1-2 ciorchini de roșii chery
1 lingura de ulei de măsline
2 linguri de zeama de lămâie
1 vârf de cuțit de sare
MOD DE PREPARARE:
se curăță de coajă un avocado bine copt,
se taie ceapa verde cât mai mărunt,
se strivește cu furculița pulpa de avocado
se amestecă toate acestea împreună cu o lingură de ulei de măsline, două linguri de zeamă de lămâie și puțină sare.
se face câte un căpăcel roșioareleor, se golesc de partea cu semințele,
se umplu cu pasta de avocado.
POFTĂ BUNĂ!!
24.01.2017 11:12
SUPĂ DE IARNĂ
INGREDINENTE:
1 ceapă
1 fir praz
1 păstârnac
4 morcovi
1 nap
1 cartof
1 broccoli, micuț
un praf de sare
2 frunze de dafin
cimbru uscat
1-2 linguri ulei
pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță și se spală ceapa, prazul, păstârnacul, morcovii, napul și cartoful;
se pun toate la fiert;
se adaugă uleiul, sarea, frunzele de dafin și cimbrul uscat;
se spală și se taie bucățele mici broccoli;
se adaugă broccoli spre final, când legumele sunt aproape fierte;
se fierb legumele până legumele se înmoaie bine;
se scot legume din oală;
se pasează cartoful și napul;
se taie mărunt morcovii și păstârnacul;
se pun în supă legumele pasate și morcovul cu păstârnacul tăiate;
se pune pe final, pătrunjelul verde, tăiat mărunt.
POFTĂ BUNĂ!!