09.01.2017 11:34
SUC DE MERE CALD CU SCORȚIȘOARĂ
INGREDINENTE:
3-4 mere
scorțișoară
cardamon
1 lingură miere
MOD DE PREPARARE:
se spală merele;
se fac suc merele;
se încălzește sucul de mere;
se adaugă mierea, scorțișoara și cardamonul.
POFTĂ BUNĂ!!
08.01.2017 12:32
NEGRESĂ DE POST
INGREDINENTE:
200-300 g. făină
migdale pisate
nucă
300 ml. ulei
scorțișoară
1 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie
6-7 linguri cu miere
1 l. apă minerală
un praf de sare
2 linguri praf de roșcove / 3-4 linguri cu praf de inka
MOD DE PREPARARE:
se amestecă ingredientele uscate: făina, migdalele, nucile, scorțișoara, bicarbonatul de sodiu stins cu zeamă de lămâie, sarea și praful de roșcove;
se amestecă ingredientele umede: uleiul, apa minerală și mierea;
se amestecă ingredientele umede cu cele uscate;
se pune hârtie de copt într-o tavă;
se pune peste amestecul rezultat;
se dă la cuptor.
POFTĂ BUNĂ!!
07.01.2017 15:28
BUDINCĂ CU RESTURI DE FRIPTURĂ ȘI PIURE
INGREDINENTE:
resturi de friptură
1 cartof
1 morcov
2-3 cartofi pentru piure și 1-2 linguri ulei de măsline
4 linguri cu ketchup
sare, piper
pătrunjel verde
mărar verde
MOD DE PREPARARE:
se dau la mașina de tocat: resturile de carne și morcovul;
se prepară piureul de cartofi: se curăță cartofii, se spală și se taie în bucăți mari; se pun cartofii la fiert în apă fierbinte cu sare, apă cât să acopere cartofii; se lasă să fiarbă, încercându-se cartofii cu furculița; când sunt bine fierți cartofii (se încearcă cu furculița) se
scurge apa; se pasează cartofii bine, ca textura piureului să fie catifelată; se adaugă laptele de soia / apa în care au fiert cartofii și uleiul; se continuă pasarea; se pune. sarea, și piperul;
se pune hârtie de copt într- o tavă;
se pune în tavă amestecul dat prin mașina de tocat împreună cu ketchup-ul, sarea, piperul, pătrunjelul și mărarul verde, fin tocate;
deasupra se pune piureul și se picură puțin ulei de măsline;
se dă la cuptor cu folie de aluminiu deasupra;
pe final se ia folia, ca budinca de carne să se rumenească frumos
POFTĂ BUNĂ!
06.01.2017 13:03
SALATĂ CU ANDIVE
INGREDINENTE:
1 andivă
1 rădăcină de țelină - potrivită
2 morcovi
câteva picături cu sos de soia
MAIONEZĂ DIN MUȘTAR
1 cartof, micuț ca mărime
2 linguri muștar
2 linguri ulei de măsline
câteva păcături cu zeamă de lămâie
1 linguriță cu miere
un praf de sare
MOD DE PREPARARE:
MAIONEZĂ VEGETALĂ: se curăță, spală și taie în două cartoful, se pune cartoful la fiert în apă cu sare; când cartoful este fiert, se scurge apa și se pasează bine cartoful cu o furculiță; se pune peste muștarul și se amestecă cu o lingură de lemn picurând încet uleiul; când amestecul are un aspect catifelat se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, mierea și praful de sare;
se curăță, se spală și se taie foile de andivă;
se curăță, se spală și se rad morcovii și țelina;
se pun toate legumele într-un bol;
se adaugă sosul de soia, maioneza și se amestecă bine
POFTĂ BUNĂ!!
04.01.2017 12:09
SUPĂ GULAȘ
INGREDINENTE:
2-3 cepe
2-3 linguri ulei ulei măsline
un praf de sare
condimente: piper, 1-2 lingurițe boia, chimen
3-4 morcovi
2-3 bucăți de pătrunjel,rădacin
1 varza albă, mică (cât pumnul)
1/4 țelină rădăcină
2-3 cartofi
1 mână de fidea (sau alte paste mărunte)
pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță, spală și taie mărunt ceapa;
se curăță, spală cartofii, apoi se taie cubulețe;
se curăță, se spală și se taie în bucățele morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel;
se curăță și taie fideluță varza;
se pune o cană de apă într-o oală și se adaugă ceapa și uleiul;
se fierb la foc mic până scade apa;
se adaugă morcovii, pătrunjelul, țelina și puțină apă fierbinte (cam 500 ml. apă);
se lasă să fiarbă cam 20-25 minute și apoi se adaugă cartofii;
se lasă să mai fiarbă până se înmoaie cartofii și se adaugă varza;
se adaugă fideaua
se adaugă sarea, piperul și boiaua, chimenul;
se taie mărunt pătrunjelul verde și se presară în oala cu ciorbă;
se ia vasul de pe foc,și se acoperă cu un capac, lăsându-se 5 minute să se întrepătrundă aromele.
POFTĂ BUNĂ!!
03.01.2017 15:46
FELII DE CARTOF LA CUPTOR
INGREDINENTE:
3-4 cartofi
½ cutie cu brânză tofu afumată
2-3 căței de usturoi
mărar verde
piper
sare
MOD DE PREPARARE:
se spală cartofii;
se fierb cartofii întregi în apă cu sare;
se curăță cartofii;
se taie cartofii în felii groase cam de 1 cm.;
se curăță usturoiul și se zdrobește;
se spală și se taie mărunt mărarul;
se prepară un amestec din: brânză tofu zdrobită, usturoi zdrobit, mărar verde;
se ung cartofii cu amestecul preparat;
se dau la cuptor.
POFTĂ BUNĂ!!
02.01.2017 12:00
SMOOTHIE CU TURMENIC
INGREDINENTE:
200 ml. lapte din fulgi de cocos
1 vârf de cuțit de turmenic (curcuma)
2 lingurițe cu miere
merișoare uscate
fructe de goji
LAPTE VEGETAL
4 linguri cu fulgi de cocos, înmuiați în prealabil, cel puțin 12 ore
300-350 ml. apă caldă
1 lingură cu miere
un praf de sare
opțional: un praf de vanilie sau un praf de scorțișoară
MOD DE PREPARARE:
LAPTELE VEGETAL: se pun fulgii de cocos la înmuiat în apa caldă; după 12 ore, se amestecă toate ingredientele în blender; apoi laptele rezultat se strecoară;
se amestecă în lapte turmenicul (curcuma) și mierea;
se ornează cu merișoarele și fructele de goji.
POFTĂ BUNĂ!!
31.12.2016 10:34
SOIA CU SCORȚIȘOARĂ ȘI GHIMBIR
INGREDINENTE:
1 pachet de soia bucăți mari
2 căpățâni de usturoi
200-250 ml. vin roșu
1 linguriță turmenic
1 linguriță ghimber ras
½ linguriță scorțișoară
un praf de sare
1-2 linguri ulei de măsline
condimente. piper, cimbru, oregano, foi de dafin (pentru apa de fiert soia)
MOD DE PREPARARE:
se pune apă la fiert într-o oală de 2 litri;
se adaugă în apă: sare, piper, cimbru, oregano, foile de dafin;
când apa cu condimente fierbe se adaugă bucățile de soia. Se dau în clocot apoi se acoperă oala cu capacul și se lasă să stea așa 3-4 ore.
se lasă apoi la scurs bucățile de soia cam 30 minute;
se taie cele 2 capete ale căpățânilor de usturoi;
se pune uleiul într-o tavă;
se rade ghimbirul;
se adaugă soia apoi usturoiul, vinul, turmenicul, ghimbirul, scorțișoara, sarea, piperul;
se dau la cuptor 25-30 minute.
POFTĂ BUNĂ!!
30.12.2016 13:37
SOS PICANT DIN MERE
INGREDINENTE:
4-5 mere
3-4 căței de usturoi
ardei iute
1 linguriță cu ghimbir
condimente: piper, cimbru
un praf de sare
1 linguriță cu oțet de mere
1-2 lingurițe de miere
MOD
DE PREPARARE:
se spală, curăță și taie în bucăți mari merele;
se curăță usturoiul și se pune împreună cu merele;
se fierb merele și usturoiul până se înmoaie bine;
se pun merele în blender împreună cu celelalte ingrediente;
se mai pune sosul la fiert până capătă consistența dorită.
POFTĂ BUNĂ!!
29.12.2016 10:45
SALATĂ CU NĂUT
INGREDINENTE:
100-150 g. năut
1 conservă mică porumb boabe
2 mere
un pumn cu nuci
o lingură cu stafide
MAIONEZĂ VEGETALĂ
1 cartof, micuț ca mărime
2 linguri muștar
1-2 linguri ulei de măsline
zeamă de lămâie
1 linguriță cu miere
un praf de sare
MOD DE PREPARARE:
MAIONEZĂ VEGETALĂ: se curăță, spală și se taie în două cartoful, se pune cartoful la fiert în apă cu sare; când cartoful este fiert, se scurge apa și se pasează bine cartoful cu o furculiță; se pune peste muștarul și se amestecă cu o lingură de lemn picurând încet uleiul; când amestecul aren aspect catifelat se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, mierea și praful de sare;
se pune năutul la înmuiat de seara până dimineața;
se fierbe aproximativ 3 ore;
se spală, curăță și taie cubulețe merele;
se taie nucile;
se amestecă toate ingredientele cu maioneza.
POFTĂ BUNĂ!!