30.01.2015 11:09
DRESSING CU AVOCADO, CEAPĂ ȘI ZEAMĂ DE CITRICE
INGREDINENTE:
2 avocado;
2 cepe roșii (potrivite, ca mărime);
zeama de la 1 lămâie și 1 portocală;
un praf de sare / 1 linguriță sos de soia;
condimente: piper, coriandru, pătrunjel verde.
MOD DE PREPARARE:
se curăță și se toacă mărunt avocado sau se zdrobeșe cu furculița dacă este bine copt;
se curăță și se toacă mărunt cepele;
se amestecă toate, se adaugă zeama de lămâie și cea de portocală, sarea / sosul de soia și condimentele: piperul, pătrunjelul verde și coriandrul;
se dă la frigider 1-2 ore.
POFTĂ BUNĂ!!
29.01.2015 09:18
SALATĂ DE ANDIVE CU ANANAS, AVOCADO ȘI SALATĂ VERDE
INGREDINENTE:
1 andivă
½ ananas
1 avocado
1 măr
1 salată verde
muștar
un praf de sare
piper
zeama unei de portocale
MOD DE PREPARARE:
se spală, se curăță și se taie rondele fine andiva;
se curăță și se taie cubulețe ananasul;
se spală, se curăță și se taie cubulețe avocado;
se spală, se curăță și se taie cubulețe mărul;
se spală, se curăță și se rupe bucățele salata verde;
se pun bucățile de andivă, de ananas, de măr și salată într-un vas și se amestecă;
se stoarce zeama unei portocale;
se pun într-un borcan muștarul, zeama de portocală, sarea, piperul și se amestecă bine;
se pune dressingul din borcan peste ingrediente în vas și se amestecă;
se poate servi cu pâine prăjită.
POFTĂ BUNĂ!!
28.01.2015 10:29
CIORBĂ DE PRAZ CU ZEAMĂ DE VARZĂ
INGREDINENTE:
3-4 fire de praz
2 cartofi
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 ceapă
un praf de sare / 1 linguriță de sos de soia
1 lingură de paste de tomate
condimente: piper, cimbru
1 lingură cu ulei de măsline
1 cană cu zeamă de varză
3 linguri cu orez
pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță, se spală și se taie rondele prazul;
se curăță, se spală și se taie în bucățele cartofii, ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel;
se pune o cană de apă într-o oală și se adaugă ceapa, prazul și uleiul;
se fierb la foc mic până scade apa;
se adaugă morcovii, rădăcina de pătrunjel și puțină apă fierbinte (cam 500 ml. apă);
după ce au fiert cam 30 minute se adaugă și cartofii;
se adaugă orezul;
se adaugă condimentele: cimbru, piper; sarea și pasta de tomate;
se pune zeama de varză;
se adaugă apă fierbinte, la final;
se servește în boluri cu pătrunjelul verde tăiat fin deasupra.
POFTĂ BUNĂ!!
27.01.2015 10:56
PATEU DIN LEGUME CU SEMINȚE DE CHIA
INGREDINENTE:
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 cartof
un praf de sare
100-150 ml. zeamă de supă de legume
30 g. semințe de chia
100 ml. apă
câteva picături de sos de soia
condimente: cimbru uscat, piper, oregano
pătrunjel verde și măsline pentru
ornare
MOD DE PREPARARE:
se pun semințele de chia la înmuiat în apă călduță, timp de 3-4 ore;
se curăță și se spală cartoful, morcovul și pătrunjelul;
se pun legumele la fiert în apă cu sare;
după ce legumele fiert, se scot și se pun la răcit;
se pun într-un blender cartoful, morcovul și pătrunjelul fierte și răcite;
se blendează împreună cu 100-150 ml. zeamă în care ai fiert legumele;
se adaugă sosul de soia și condimentele;
se pune amestecul de semințe de chia peste celelalte ingrediente și se amestecă bine;
se servește pateul pe felii de pâine prăjită, ornate cu pătrunjel verde și / sau măsline.
POFTĂ BUNĂ!!
26.01.2015 09:05
BORȘ DE IARNĂ
INGREDINENTE:
1 cană cu tărâțe de grâ
¼ cană cu mălai
½ lămâie
1 felie de pâine
MOD DE PREPARARE:
se stoarce zeama de la ½ lămâie;
se spală un borcan de 3 litri;
se pun în borcan tărâțele, mălaiul, zeama de lămâie, felia de pâine;
se umple borcanul cu apă;
se acoperă borcanul cu o farfurioară;
se pune borcanul undeva unde bate soarele;
se amestecă zilnic în borcan cu o lingură de lemn, cu coada lungă;
după 5-6 zile se scoate borșul în sticle, strecurându-l;
se păstrează 3-4 linguri din amestec pentru când se prepară următorul borș.
POFTĂ BUNĂ!!
25.01.2015 09:43
MERE LA CUPTOR CU DULCEAȚĂ, NUCI, SCORȚIȘOARĂ ȘI FRIȘCĂ VEGETALĂ
INGREDINENTE:
4-5 mere
1 pumn cu nuci
scorțișoară
2 linguri cu dulceață sau gem
FRIȘCA
DIN NUCĂ DE COCOS
1 cană cu fulgi de nucă de cocos
1 lingură cu miere
2 lingurițe cu suc de lămâie
vanilie
un praf de sare
MOD DE PREPARARE:
se prepară frișca: se hidratează fulgii de cocos 4-5 ore în apă; se introduc toate ingredientele în blender; se amestecă până se obține o textura omogenă și cremoasă;
se taie bucățele nucile;
se spală și se curăță merele;
se scoate cotorul merelor;
se amestecă într-un vas mic dulceața / gemul cu nuca și scorțișoara;
se umple gaura rămasă de la scoaterea cotorului cu amestecul făcut mai sus;
se pun apoi merele într-un vas de yena;
se dă vasul de yena la cuptor15-20 minute;
se servesc calde sau reci cu frișcă din nucă de cocos.
POFTĂ BUNĂ!!
24.01.2015 07:12
DOVLEAC CU CARTOFI LA CUPTOR
INGREDINENTE
1 kg. dovleac turcesc;
3-4 cartofi;
5-6 căței de usturoi;
2 linguri ulei de măsline;
un praf de sare;
condimente: piper, cimbru, coriandru, chimen;
pătrunjel verde.
MOD DE PREPARARE:
se curăță și se taie dovleacul turcesc bucăți cam de 2-3 cm.;
se curăță, se spală și se taie cartofii bucăți asemănătoare celor de dovleac;
se curăță usturoiul;
într-o tavă se pune hârtie de copt;
se pune uleiul;
se așează în tavă bucățile de dovleac turcesc, cartofii și usturoiul;
se sărează și condimentează;
se masează bine ca să se amestece legumele cu uleiul și condimentele;
se dau la cuptor;
după 30-40 minute se verifică dacă sunt coapte legumele;
se servesc cu un dressing de smântână vegetală cu mărar verde.
POFTĂ BUNĂ!!
23.01.2015 08:37
DRESSING CU MUȘTAR, MIERE ȘI SUC DE CITRICE
INGREDINENTE:
2 lingurițe cu muștar
2 lingurițe cu miere
zeama de la o lămâie și o portocală
2 linguri ulei de măsline
un praf de sare
piper
MOD DE PREPARARE:
se stoarce o lămâie și o portocală;
se amestecă zeama de lămâie și cea de portocală cu uleiul, oțetul, sarea, piperul, mierea, muștarul într-un borcan cu capac;
se amestecă foarte bine;
se poate da la frigider 1-2 ore înainte de servire peste salată.
POFTĂ BUNĂ!!
22.01.2015 10:03
SALATĂ DE ANDIVE CU BANANE
INGREDINENTE:
1 andivă
1 banană
1 avocado
1 măr
1 salată verde
muștar
un praf de sare
piper
zeama unei de portocale
MOD DE PREPARARE:
se spală, se curăță și se taie fin andiva;
se curăță și se taie rondele banana;
se spală, se curăță și se taie cubulețe avocado;
se spală, se curăță și se taie cubulețe mărul;
se spală, se curăță și se rupe bucățele salata;
se pun bucățile de andivă, de banană, de măr într-un vas și se amestecă;
se stoarce zeama unei portocale;
se pun într-un borcan muștarul, zeama de portocală, sare, piperul și se amestecă bine;
se pune dressingul din borcan peste ingrediente în vas și se amestecă.
POFTĂ BUNĂ!!
21.01.2015 10:57
SUPĂ CREMĂ DE DOVLEAC TURCEASC
INGREDINENTE:
1 kg. dovleac turcesc
2 morcovi
1 rădăcină d pătrunjel
1 ceapă
2-3 căței de usturoi
un praf de sare / 1 linguriță de sos de soia
condimente: piper, cimbru, chimen
1 lingură cu ulei de măsline
brânză tofu
un pumn cu semințe crude de dovleac
boia dulce
MOD DE PREPARARE:
se curăță dovleacul. Se crestează miezul, se condimentează cu chimen și cimbru și se pune în tavă apoi la cuptor la copt cam 60 minute;
când este copt dovleacul, se scoate din cuptor și se dă la răcit;
se curăță și se spală morcovii, pătrunjelul, ceapa și usturoiul;
se pun la fiert morcovii, pătrunjelul, ceapa și usturoiul în apă fierbinte;
după ce au fiert legumele, se pun la răcit;
se pun legumele și dovleacul copt în blender și se mărunțesc bine;
se pune crema rezultată într-o oală;
se adaugă condimentele: cimbru, chimen, piper; sarea și uleiul de măsline;
se dă în fiert și se adaugă apă fierbinte dacă supa este prea groasă;
se prăjesc semințele în tigaie cu puțină boia dulce, fără ulei;
se usucă și apoi se taie brânza tofu în cuburi mici și se prăjește în tigaie, fără ulei;
se servește supa în boluri cu semințele prăjite deasupra și cuburi de brânză tofu prăjită.
POFTĂ BUNĂ!!