15.12.2016 11:56
SALATĂ DE IARNĂ
INGREDINENTE:
1 sfeclă roșie
2 cartofi
1 țelină micuță
3-4 castraveți murați
2 mere
1 linguriță de hrean ras
MAIONEZA VEGETALĂ
1 cartof mic
2 linguri muștar
1-2 linguri ulei de măsline
zeamă de lămâie
1 linguriță cu miere
un praf de sare / 1 linguriță sos de soia
MOD DE PREPARARE:
MAIONEZA VEGETALĂ: se curăță, spală și taie în două cartoful, se pune cartoful la fiert în apă cu sare; când cartoful este fiert, se scurge apa, se lasă să se răcească și se pasează bine cartoful cu o furculiță; se pune peste cartoful pasat, muștarul și se amestecă cu o
lingură de lemn picurând încet uleiul; când amestecul are un aspect catifelat se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, mierea și piperul.
se spală bine sfecla și cartofii și se pun la copt;
se curăță țelina și merele;
se rade, pe răzătoarea mare, țelina;
se taie cubulețe, merele;
se curăță cartofii și sfecla coapte;
se taie cuburi cartofii și sfecla coapte;
se taie mărunt castravetele murat;
se pun toate într-un bol încăpător;
se pun peste maioneza și hreanul;
se amestecă bine.
POFTĂ BUNĂ!!
09.12.2016 11:04
MARINATĂ CU MUȘTAR
INGREDINENTE:
3-4 linguri cu muștar
un praf de sare
condimente: cimbru, piper
1 linguriță cu miere
1 lingură cu oțet de mere
MOD DE PREPARARE:
se pun într-un borcan cu capac muștarul, sarea, piperul, cimbrul, mierea, oțetul de mere;
se închide borcanul și se amestecă bine;
se răstoarnă marinata într-un castron.
POFTĂ BUNĂ!!
08.12.2016 10:31
SALATĂ DE VARZĂ ACRĂ CU CHIMEN ȘI SUSAN
INGREDINENTE:
1 varză murată, micuță
1 linguriță cu chimen
1 linguriță cu susan
boia dulce
1 linguriță ulei de măsline
MOD DE PREPARARE:
se spală varza;
se dă la robot varza sau se toacă mărunt;
se pune varza tocată într-un vas;
se amestecă bine varza tocată cu uleiul, chimenul, boiaua și susanul;
se poate servi cu pâine de secară prăjită.
POFTĂ BUNĂ!!
07.12.2016 18:51
HUMUS
INGREDINENTE:
150 - 200 g. boabe de năut (uscate)
5 linguri cu ulei de măsline
3 căței de usturoi
zeama de la jumătate de lămâie
5 linguri cu susan
1 cană din apa în care a fiert năutul;
un praf de sare
piper
½ /legătură pătrunjel verde
½ ceapă roșie (opțional)
½ ardei gras (opțional)
MOD DE PREPARARE:
se pune năutul la hidratat 12 de ore;
a doua zi se fierbe năutul, cca. 2 - 2 1/2 ore (se încearcă să se vadă dacă este fiert);
după ce a fiert năutul, se scurge apa, păstrându-se 1 cca. 1 cană din acea apă;
se râșnește susanul prin mașina de râșnit cafea;
se curăță usturoiul și se mărunțește bine;
se pun în blender năutul, uleiul de măsline, susanul râșnit, usturoiul bine mărunțit, zeama de lămâie, sarea, piperul, frunzele de pătrunjel. Se adaugă din apa păstrată atâta cât să se poată amesteca bine și să iasă o pastă cremoasă;
se scoate pasta într-un bol;
se taie mărunt ceapa și ardeiul gras;
se adaugă peste crema de năut, amestecându-se bine.
POFTĂ BUNĂ!!
05.12.2016 18:42
COCKTAIL DE IARNĂ
INGREDINENTE:
sirop de cătina
1-2 lingurițe miere
1 lingură cu zeamă de lămâie;
1 linguriță de curcuma (turmenic)
1 cană cu apă plată / minerală
2-3 frunze de mentă
MOD DE PREPARARE:
se pun în blender toate ingredientele;
se amestecă bine;
se pun deasupra frunzele de mentă.
POFTĂ BUNĂ!!
04.12.2016 14:12
CARTOFI LA CUPTOR CU MUȘTAR
INGREDINENTE:
8 - 9 cartofi
1-2 linguri ulei de măsline
sare
2 linguri muștar;
condimente: piper, oregano uscat / busuioc uscat.
MOD DE PREPARARE:
se spală și se curăță cartofii;
se taie cartofii, ca pentru cartofi prăjiți
se pune în tavă hârtie de copt;
se pun în tavă feliile de cartof;
se pune muștarul într-un castron. Se sărează, se condimentează cu piper, oregano / busuioc uscat, se adaugă uleiul;
se amestecă bine;
cu sosul obținut "se masează" bine cartofii;
se dau la cuptor 45 50 minute, timp în care se și întorc;
se pot servi cu sos sau cu brânză tofu.
POFTĂ BUNĂ!!
02.12.2016 14:24
DRESSING PENTRU PASTE
INGREDINENTE:
250 g. pătrunjel
1 linguriță capere
4 linguri oțet de mere
2 caței de usturoi
2 linguri miez de pâine
2 linguri ulei de măsline extravirgin
un praf de sare
piper măcinat
MOD DE PREPARARE:
se curăță usturoiul;
se amesteca oțetul de mere cu patru linguri de apă și adaugă pâinea la inmuiat;
se pun apoi in blender împreună cu pătrunjelul, uleiul de măsline, caperele și usturoiul;
se mixeaza bine până se obține o pastă omogenă;
se asezonează cu sare și piper, după gust;
ATENȚIE: se va adăuga puțină sare de la inceput, deoarece caperele sunt foarte sărate;
Se păstrează dressingul la rece, în borcane inchise ermetic. Acesta rezista timp de câteva zile. Se poate folosi și in prepararea salatelor sau a pastelor, in locul tradiționalului sos pesto.
POFTĂ BUNĂ!!
30.11.2016 11:51
BORȘ DE CARTOFI
INGREDINENTE:
5-6 cartofi
2 morcovi
1 rădăcină de pătrunjel
1 ceapă
un praf de sare / 1 linguriță de sos de soia
condimente: piper, cimbru
1 lingură cu ulei de măsline
1 litru de borș
leuștean / pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE:
se curăță, se spală și se taie în bucățele cartofii, ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel;
se pune o cană de apă într-o oală și se adaugă ceapa și uleiul;
se fierb la foc mic până scade apa;
se adaugă morcovii, pătrunjelul și puțină apă fierbinte (cam 500 ml. apă);
se lasă să fiarbă cam 30 minute și apoi se adaugă cartofii;
se adaugă condimentele: cimbru, chimen, piper și sarea;
când cartofii sunt fierți, se adaugă borșul fierbinte și apă fierbinte dacă este prea groasă ciorba;
se servește în boluri cu leuștean / pătrunjel verde tocat mărunt deasupra.
POFTĂ BUNĂ!!
29.11.2016 12:43
VĂRZARE CU VARZĂ MURATĂ
INGREDINENTE:
foaie de plăcintă
1 varză murată mică
1 ceapă
zeama de la 1 portocală
1 pahar cu vin alb
1 lingură ulei de măsline
condimente: piper, cimbru
MOD DE PREPARARE:
se curăță, se spală și se toacă mărunt varza murată;
se călește varza;
se curăță, se spală și se taie mărunt ceapa;
se adaugă ceapa peste varză și se călesc;
se adaugă zeama de portocală și vinul și se mai călesc puțin;
se condimentează amestecul;
se ia de pe foc și se pune peste foaia de plăcintă;
se rulează foaia și se dă la cuptor cam 20-25 minute.
POFTĂ BUNĂ!!
25.11.2016 10:34
MAIONEZĂ VEGETALĂ CU AVOCADO
INGREDINENTE:
1 cartof, micuț ca mărime
2 linguri muștar
1-2 linguri ulei de măsline
zeamă de lămâie
1 avocado bine copt
1 linguriță cu miere
un praf de sare
MOD DE PREPARARE:
se curăță, spală și taie în două cartoful,
se pune cartoful la fiert în apă cu sare;
când cartoful este fiert, se scurge apa și se pasează bine cartoful cu o furculiță;
se pune peste muștarul și se amestecă cu o lingură de lemn picurând încet uleiul;
când amestecul are un aspect catifelat se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, mierea și praful de sare;
se curăță, se spală și se zdrobește cu furculița avocado;
se amestecă avocado în maioneză;
se dă la frigider.
POFTĂ BUNĂ!!