Ești ceea ce mănânci!


Blog

10.01.2015 17:44

MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ TOFU ȘI SMÂNTÂNĂ DIN CAJU


MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ TOFU ȘI SMÂNTÂNĂ DIN CAJU

 INGREDINENTE:      
o cană cu mălai din porumb      
3 căni cu apă    
un praf de sare

brânză tofu

SMÂNTÂNA DIN CAJU:        
1 cană cu caju        
½ lămâie         
1/2 cană cu apă       
un praf de sare

MOD DE PREPARARE:

se pune apa la fiert;       
când apa fierbe se pune sarea apoi, se adaugă mălaiul "în ploaie", amestecând continuu, cu un tel;      
se acoperă vasul cu un capac;    
se lasă să fiarbă 25-30 minute;       
se răstoarnă mămăliga pe o farfurie;     
se prepară smântâna: nuca de caju se hidratează 12 ore în apă călduță. Se scurge apoi apa și se mixează toate ingredientele în blender până se omogenizează compoziția .Se toarnă într-un borcan mare, se acoperă cu o farfurioară și se lasă la temperatura camerei pentru 12 ore. Se amestecă și se pune borcanul în frigider pentru alte 12 ore;        
se servește mămăliga cu brânză tofu și smântâna din caju.

 POFTĂ BUNĂ!!


—————

09.01.2015 15:12

BUCĂȚI DE SOIA CU BOIA, CIMBRU ȘI SOS ROȘU


BUCĂȚI DE SOIA CU BOIA, CIMBRU ȘI SOS ROȘU

 

INGREDINENTE:       
o pungă cu soia bucăți mari       
o linguriță cu sare        
condimente: piper, cimbru, foi de dafin, boia       
pesmet

SOSUL ROȘU       
2 linguri pastă de tomate (după gust);       
condimente: piper, cimbru, busuioc, foi de dafin       
1 linguriță cu miere

MOD DE PREPARARE:       
se pune apă la fiert într-o oală de 2 litri;         
se adaugă în apă: sare, piper, cimbru, oregano, foile de dafin;    
când apa cu condimente fierbe se adaugă bucățile de soia. Se dau în clocot apoi se acoperă oala cu capacul și se lasă să stea așa 3-4 ore.       
se lasă apoi la scurs bucățile de soia cam 30 minute;        
se dau bucățile de soia prin pesmet amestecat cu cimbru și boia (se tăvălesc);        
se pune hârtie de copt într-o tavă;       
se pun bucățile în tavă și dau sau la cuptor cam, 30 minute. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă;     
se scot într-un vas cu capac.

SOSUL ROȘU       
se pun 200 ml. de apă la fiert;      
se adaugă pasta de tomate și condimentele;    
se fierb până scade sosul;

      
se pune sosul peste șnițele.

POFTĂ BUNĂ!!


—————

08.01.2015 12:16

PIURE DE DOVLEAC CU BRÂNZĂ TOFU

PIURE DE DOVLEAC CU BRÂNZĂ TOFU

INGREDINENTE:       
1 kg. de dovleac turcesc;       
2-3 cartofi;      
1-2 linguri ulei de măsline       
lapte de soia        
brânză tofu        
1 linguriță cu sare pentru apa în care vor fierbe dovlecii și cartofii        
condimente: piper, cimbru, chimen (câteva fire), cardamon, mărar / pătrunjel verde

 MOD DE PREPARARE:     
se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe;     
se curăță dovleacul și se taie cubulețe;      
se pun cartofii și dovleacul la fiert în apă fierbinte cu sare, apă cât să îi acopere;         
se lasă să fiarbă, încercându-se din când în când cu furculița;      
când sunt bine fierți (se încearcă cu furculița), se scurge apa;      
se pune uleiul de măsline peste legume și se pasează bine, ca textura piureului să fie catifelată;       
se adaugă laptele de soia și se continuă pasarea;       
se pune piperul și dacă doriți și alte condimente ca: cimbru, chimen, cardamon;     
deasupra se pun bucățele de brânză tofu;         
peste piure se poate presăra mărar / pătrunjel verde.

 POFTĂ BUNĂ!!



—————

07.01.2015 13:25

PILAF CU PRAZ


PILAF CU PRAZ

INGREDINENTE:    
1 cană cu orez        
3 căni cu apă      
1 ceapă         
1 morcov       
1 rădăcină de pătrunjel        
2 fire de praz (medii, ca dimensiune)   
1 lingură ulei de măsline       
un praf de sare        
condimente: piper, chimen, cimbru, cardamon      
verdeață: pătrunjel

MOD DE PREPARARE:       
se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt;         
se pune o cană de apă într-o oală și se adaugă ceapa și uleiul;      
se fierb la foc mic până scade apa;      
se adaugă morcovul și pătrunjelul rase, în prealabil;     
se curăță prazul și se spală;        
se taie prazul în rondele de cca. 1 cm.      
peste ceapa, usturoiul, morcovul și pătrunjelul călite puțin se adaugă orezul și se pune apă fierbinte cât să le acopere. Se lasă să fiarbă și se completează periodic cu apă fierbinte;      
când orezul este aproape fiert se adaugă rondelele de praz;      
se lasă să mai fiarbă, încercându-se să se vadă dacă s-au fiert;       
la final se adaugă. sarea, piperul, cimbrul, chimenul, cardamonul și pătrunjelul verde.

POFTĂ BUNĂ!


—————

06.01.2015 17:49

LASAGNA DE CARTOFI CU CEAPĂ


LASAGNA DE CARTOFI CU CEAPĂ

 

INGREDINENTE:         
8 - 9 cartofi      
1-2 linguri ulei de măsline       
un praf de sare     
5-6 cepe;       
brânză tofu;      
250 ml. apă fiartă sau supă de legume;        
condimente: piper, oregano uscat / busuioc uscat.

 MOD DE PREPARARE:        
se curăță ceapa și se taie solzișori;     
se călește ceapa în ulei;     
se condimentează cu piper, oregano / busuioc uscat;   
se spală și se curăță cartofii;      
se taie cartofii, în felii cât se poate de subțiri       
se ia un vas de yena;       
se pun jumătate din feliile de cartofi în vas, se pune jumătate din ceapă, apoi iar cartofi și apoi ceapa;           
se presară brânză tofu deasupra;       
se dau la cuptor 30-45 minute.

 POFTĂ BUNĂ!!


—————

05.01.2015 10:54

GHIVECI DE LEGUME


GHIVECI DE LEGUME


INGREDINENTE:       
o conopidă micuță sau / și un broccoli micuț       
3 cartofi (medii, ca mărime)      
1 dovlecel

o ceapă mare (albă sau roșie)

3-4 căței de usturoi (dacă doriți)        
1 lingură ulei de măsline      
un praf de sare        
1-2 linguri pastă de tomate (după gust);    
condimente: piper, cimbru, mărar / pătrunjel

 MOD DE PREPARARE:      
se curăță cartofii, se spală și se taie în cubulețe;     
se curăță dovlecelul de coajă și de sâmburii din interior și se taie în cubulețe;      
se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt;
se curăță usturoiul, se spală și se toacă mărunt;      
se încinge uleiul și se adaugă ceapa și usturoiul, călindu-se;
se pun peste bucățelele de cartofi și se pune apă fierbinte cât aproape să acopere cartofii. se lasă 10-15 minute să fiarbă;      
se desface conopida în buchețele;     
se adaugă buchețelele de conopidă și dovleceii peste ceapă, usturoi și cartofi și se adaugă apă fierbinte cât aproape să acopere conținutul;    
se mai lasă să fiarbă încet;     
când legumele sunt bine fierte (se încearcă cu furculița) se adaugă paste de tomate. sarea, și piperul, cimbrul, mărarul / pătrunjelul.

POFTĂ BUNĂ!!


—————

04.01.2015 15:45

DOVLECEI CROCANȚI FELII


DOVLECEI CROCANȚI FELII

 INGREDINENTE:

3 - 4 dovlecei        
1 linguriță ulei de măsline       
câteva frunze de pătrunjel       
un praf de sare       
condimente: piper, oregano / busuioc.

 MOD DE PREPARARE:       
se spală și se curăță dovleceii;      
se taie felii subțiri (cam 5 mm.),        
se pune în tavă hârtie de copt;      
se pun în tavă feliile de dovlecel, se ung cu ulei de măsline, se întorc și se ung și pe cealaltă parte;      
se sărează, se condimentează și se dau la cuptor 20 minute, timp în care se și întorc;      
se scot din cuptor și deasupra se pune pătrunjelul tocat mărunt;    
se pot servi cu sos sau cu brânză tofu.

POFTĂ BUNĂ!!


—————

03.01.2015 15:33

CONOPIDĂ CU CHIMEN


CONOPIDĂ CU CHIMEN

 INGREDINENTE:      
1 conopidă      
1-2 linguri ulei de măsline       
un praf de sare       
5-6 căței de usturoi;       
condimente: piper, chimen.

 MOD DE PREPARARE:     
se desface conopida buchețele;      
se pun bucățelele de conopidă în apă cu sare cca. 30 minute apoi se scurge apa;        
se pune conopida la fiert în apă cu sare;       
când conopida este fiartă se scurge apa;        
se curăță usturoiul și se zdrobește cu lama cuțitului;        
se pune uleiul, usturoiul, sarea și condimentele în tigaie;      
se încinge uleiul;     
se pune conopida bine scursă și se lasă 2-3 minute pe fiecare parte;      
se poate servi cu sos roșu sau cu brânză tofu.

 POFTĂ BUNĂ!!


—————

02.01.2015 12:00

CURRY DE LEGUME CU LINTE


CURRY CU LEGUME ȘI LINTE

INGREDINENTE:       
1/4 pachet linte roșie / verde    
1 cană de orez       
3 căni cu apă       
1 ceapă      
1 morcov       
1 rădăcină de pătrunjel       
1 conopidă mică      
1 fir mic de praz       
1 dovlecel        
1 mână cu păstăi de fasole verde        
3-4 ardei iuți uscați   
1 linguriță ghimbir ras         
1 lingură ulei de măsline        
boabe de muștar       
2 linguri pastă de tomate     
1 linguriță cu oțet de mere    
foi de dafin      
un praf de sare / 1 linguriță cu sos de soia    
condimente: piper, chimen, curcuma, cardamon, oregano, foi de dafi         
verdeață: pătrunjel, coriandru

 MOD DE PREPARARE:      
se pune apă la fiert într-o oală;       
când apa fierbe se pune lintea. Se lasă să fiarbă 15-20 minute apoi se scurge apa;      
se rade ghimbir, cca. 1 linguriță;        
se curăță ceapa și prazul, se spală și se toacă mărunt;       
se curăță usturoiul, se spală și se toacă mărunt;       
se încinge uleiul și se adaugă piperul, chimenul, curcuma, cardamonul, foile de dafin, ghimbirul ras, praful de sare / sosul de soia, ardeii iuți, pasta de tomate și coriandrul;      
se adaugă ceapa, prazul și usturoiul, călindu-se;       
se amestecă și se adaugă puțină apă;      
se adaugă morcovul și pătrunjelul tăiate cubulețe, în prealabil;        
se curăță conopidă, se separă buchețele și se spală;      
se pune conopida 30 minute să stea într-un castron cu apă cu sare         
se curăță dovlecelul, se spală și se taie cubulețe;        
se curăță fasolea verde, se spală și se taie în bucăți de 1-2 cm.,

peste ceapa, prazul, usturoiul, morcovul și pătrunjelul călite puțin se adaugă orezul și se pune apă fierbinte cât să le acopere. Se lasă să fiarbă și se completează periodic cu apă fierbinte;       
când sunt aproape fierte se adaugă buchețelele de conopidă, bucățelele de dovlecel și cele de fasole verde;        
se lasă să fiarbă, încercându-se să se vadă dacă s-au fiert;      
se pune peste amestec lintea;        
la final se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt.

POFTĂ BUNĂ!


—————

01.01.2015 14:35

CARTOFI COPTI CU CÂRNAT DIN BRÂNZĂ TOFU


CARTOFI COPȚI CU CÂRNAT DIN BRÂNZĂ TOFU

 INGREDINENTE     
5 - 6 cartofi       
brânză tofu      
condimente: piper, chimen, cimbru, busuioc - la alegere       
pătrunjel verde, mărar, coriandru - la alegere.

 MOD DE PREPARARE:     
se spală și se curăță cartofii;      
se face o gaură cu instrumentul de scos coceanul merelor în mijlocul cartofului;   
se introduce în gaura făcută brânza tofu;  
se învelește fiecare cartof în hârtie de copt / folie de aluminiu;      
se pun cartofii într-o tavă, în cuptor;      
se întorc cartofii din când în când;      
când cartofii sunt copți se scot afară;   

se pot servi cu: pătrunjel verde, mărar, coriandru tocate mărunt sau / și piper, chimen, cimbru, busuioc - la alegere

POFTĂ BUNĂ!!


—————